Bediening

Hoe bedien je een ABCAT® houtrookfilter?

Lees ook:

Het bedienen van de ABCAT® is simpel

De ABCAT® is zeer gebruiksvriendelijk. Met een aantal simpele handelingen zorg je dat het filter op de juiste manier z’n werk doet en het gewenste resultaat behaalt. Wij leggen je stap-voor-stap uit hoe je het filter op de juiste manier gebruikt.

bediening

Het opstarten van de kachel

Het ABCAT® houtrookfilter kent twee standen. Een actieve stand waarbij het filter horizontaal het rookafvoerkanaal vult en een inactieve stand waarbij het filter verticaal in het afvoerkanaal zit en het houtrook om de ABCAT heen kan stromen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je de deur van de kachel opent. Dit beïnvloed de trek waardoor rook in de kamer terecht kan komen. Door het filter in de inactieve stand te zetten kan dit rook alsnog via het rookkanaal worden afgevoerd.  

Bij het opstarten van de kachel is het van belang dat je het filter in de bypass (inactieve) stand zet. Nadat je de kachel klaar hebt gemaakt om hem aan te steken, kun je het filter al in de actieve stand zetten. Dit doe je door het handvat een kwartslag te draaien. Zorg bij het opstarten ervoor dat je de Zwitsere aansteekmethode toepast en droog en schoon hout gebruikt. 

Zowel bij het opstarten van de kachel als bij het stoken is het belangrijk om de luchttoevoeren zoveel mogelijk open te laten. Het vuur en de ABCAT® hebben zuurstof nodig. De toevoer van onderlucht naar het vuur moet, indien mogelijk, zo veel mogelijk gesloten blijven. De ABCAT® gebruikt voor de werking slechts 2 tot 3 Pascal schoorsteentrek. Een goed werkende houtkachel die voldoet aan het EcoDesign zorgt dat de luchttoevoer goed geregeld kan worden. 

Vanaf de start de ABCAT® inschakelen

Het filter kan vanaf de start in werking worden gezet (actieve stand) en is al effectief vanaf 100 graden. Dit heeft als voordeel dat de katalysator sneller opwarmt, vanaf 100 graden wordt CO al gekraakt. De optimale minimale bedrijfstemperatuur van de ABCAT® ligt tussen de 300 en 350°C. Bij lagere temperaturen in de kachel werkt de ABCAT® wel als stoffilter, maar worden er minder verbindingen katalytisch naverbrand. Bovendien kan de ABCAT® zichzelf dan niet goed schoonbranden.

Het bijvullen van de kachel

Wanneer je de kachel gaat bijvullen, moet de ABCAT® via de hendel in de bypass stand worden gezet. De weerstand valt hierdoor weg en houtrook langs de module het kanaal door.  Nu kun je zonder problemen de deur van de kachel openen om hout bij te vullen. Wanneer je de kachel hebt bijgevuld, zet je het filter weer in de actieve stand. Zo zorg je er weer voor dat het rook door de ABCAT® gaat en wordt gefilterd.

Een goed moment voor het bijvullen van de houtkachel is wanneer er een gloeiend branderbed is waar af en toe een vlam vanaf komt. Het hout kan op deze manier geleidelijk ontsteken met zo min mogelijk rookvorming. Zorg dat de luchttoevoer in dit stadium ook weer voldoende open staat. Wanneer het vuur eenmaal goed brandt, kan de luchttoevoer worden terug gezet. 

 

 

De verschillende standen van de ABCAT®

De ABCAT® kan gedraaid worden met de handgreep. Eén zijkant van deze handgreep heeft een kuiltje. Met dit kuiltje kunnen de standen ‘uitname’ en ‘bypass’ uit elkaar worden gehouden.

Bypass: In deze stand staat de ABCAT® uit. Doe de kacheldeur alleen open wanneer de ABCAT® in deze stand staat. De bypass stand kan ook worden gebruikt wanneer er bij het opstarten van de kachel nog weinig trek is. Uitname: In deze stand kun je de ABCAT® uitnemen voor reiniging.

Actief: In deze stand staat de ABCAT® aan. De ABCAT® wordt in de bypass stand gedraaid voordat de deur van de kachel wordt geopend. De ABCAT® wordt in de actieve stand gedraaid als de kacheldeur weer gesloten is. 

Draai de ABCAT® in de actieve stand na het aansteken van de kachel via de Zwitserse stookmethode en het sluiten van de deur.

Bekijk de video

Video afspelen
Zoek