Het belang van een goed rookkanaal

Een goed werkend rookkanaal is de motor voor een goed werkende kachel. Zonder dit kanaal kan een houtkachel namelijk niet goed branden. Vuur ontstaat wanneer warmte, zuurstof en brandstof in voldoende mate aanwezig zijn. Voor een goede verbranding is dus voldoende zuurstof nodig. En daar zorgt een goed rookkanaal voor door het creëren van voldoende trek, een luchtstroom met een zuigende werking.

Hoe onstaat trek?

Maar hoe ontstaat trek dan precies? Trek is het resultaat van opstijgende warme lucht en heeft een zuigende werking. Zuurstof wordt de kachel in gezogen waardoor alle rookgassen in combinatie met voldoende warmte goed kunnen ontbranden. U kunt het vergelijken met een luchtballon. Hierbij kunt u heel goed het effect en de kracht van warme opstijgende lucht zien. Bij een houtkachel werkt dat precies hetzelfde. De warme lucht wordt geforceerd om door een afvoerkanaal te gaan waardoor er een krachtige luchtstroom, oftewel trek ontstaat.  

Nadelen slecht rookkanaal

Wanneer er onvoldoende trek is komt er minder zuurstof in de kachel. Hierdoor kunnen rookgassen niet goed branden en dat veroorzaakt overlast in de vorm van stinkende en schadelijke rook. We spreken dan van een onvolledige verbranding. Houtgassen hebben dan niet de kans gekregen om te ontbranden. Ook hechten onverbrande roetdeeltjes (creosoot) zich aan het rookkanaal wat niet alleen de trek belemmert, maar ook de kans op schoorsteenbrand vergroot. Doordat de rookgassen onverbrand het rookkanaal verlaten en dus geen warmte hebben kunnen afgeven, gaat ook onnodig hout verloren. 

Rookafvoerkanaal van steen of RVS?

Met een RVS rookafvoerkanaal bereik je een vele malen betere trek dan met een stenen afvoerkanaal. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is de temperatuur in een geïsoleerde RVS afvoerkanaal beter te regelen. We lazen eerder in dit artikel al dat voldoende warmte in het kanaal een voorwaarde is voor goede trek. Het is de warme lucht die opstijgt en zo voor trek zorgt. Het bereiken van voldoende warmte is bij een stenen afvoerkanaal veel moeilijker te realiseren. Zelfs na een paar uur stoken blijft de stenen schoorsteen de rookgassen afkoelen met een slechte trek als resultaat. 

En een slechte trek is niet het enige nadelig effect van afkoelende rookgassen. Afkoelende gassen inclusief alle onverbrande deeltjes zoals teer en roet condenseren en hechten zich aan het rookkanaal. Het risico op schoorsteenbrand neemt aanzienlijk toe aangezien het kanaal een laag brandbaar materiaal bevat. Daarnaast is het schoonmaken van een stenen rookkanaal onbegonnen werk. Het kanaal is heel ruw waardoor aanslag snel kleeft en moeilijk te verwijderen is.

Ten derde is een RVS afvoerkanaal gladder wat voordeliger is voor de luchtstroom. Een stenen schoorsteen is niet glad en heeft een onregelmatige oppervlakte. Dit veroorzaakt turbulentie in de luchtstroom en belemmert op deze manier de trek. Ook is een gladde RVS rookkanaal beter te reinigen waardoor het rookkanaal niet vernauwt en daarmee turbulentie en het risico op schoorsteenbrand voorkomt.

Voordelen isoleren rookkanaal

Warme opstijgende lucht is dus nodig om trek te krijgen. Door het isoleren van de schoorsteen komt het rookkanaal beter op temperatuur en krijgt trek sneller de kans om te ontstaan. Ook tijdens het branden van de kachel is het belangrijk om deze trek in stand te houden. Rookgassen moeten niet te snel afkoelen. Ook daarom is het isoleren van je rookkanaal een goed idee.