Welk hout kun je het beste stoken en welke niet?

Zoveel soorten bomen, zoveel soorten hout. Maar niet elke boomsoort is even geschikt als brandhout. Dit leggen wij uit aan de hand van wat biologische feitjes. 

Een boom haalt met zijn wortels water en voedingsstoffen uit de grond. Denk daarbij aan stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium. Elke boomsoort zet de stoffen daarbij om tot organisch materiaal. Deze chemische omzetting wordt ook wel fotosynthese genoemd. Hierdoor heeft elke houtsoort zijn eigen samenstelling aan chemische stoffen en zit er verschil in het thermisch vermogen en de manier waarop het hout brandt.  Dit maakt sommige houtsoorten meer geschikt als stookhout dan andere soorten. 

Welk hout kun je het beste stoken?

De meest geschikte houtsoorten voor het stoken in een houtkachel zijn het hout van de berk, es, eik, els en het hout van fruitbomen. Wij zetten de brandeigenschappen van de houtsoorten kort op een rij: 

 • Berkenhout 
  Brandt schoon, geeft veel warmte af, vonkt nauwelijks en maakt mooie heldere vlammen. Het is een zachte boomsoort met een zeer hoog thermisch vermogen. Omdat het hout snel brandt, is het ideaal hout om de kachel mee aan te maken of te gebruiken bij het bijvullen. 
 • Essenhout 
  Essenhout is een harde boomsoort. Het brandt trager en geeft een mooi vlammenspel. Dit maakt het hout zeer geschikt als brandhout. Het brandt regelmatig en geeft een stabiel vlambeeld. 
 • Eikenhout 
  Brandt traag, geeft weinig rook en maakt een knapperend geluid dat direct geassocieerd wordt met een gezellig avondje stoken. Het is een harde houtsoort met een hoog thermisch vermogen. Het is een perfecte houtsoort voor de wat grotere houtkachels.   
 • Elzenhout 
  Elzenhout is een zachtere houtsoort. Het brandt snel en geeft snel veel warmte af. Dit hout is daarom zeer geschikt voor het stoken in een spekstenen kachel. Doordat het hout snel warmte afgeeft, warmen ook de stenen sneller op. 
 • Hout van fruitbomen 
  Heeft een hoog drooggewicht en bevat veel energie. Het hout geeft hierdoor veel warmte af en brandt lang. Ook spat deze houtsoort niet tijdens het branden en geeft het een rustig vuurbeeld.

Welk hout kun je beter niet stoken?

Ongeschikte boomsoorten om te stoken zijn:

 • Wilgenhout
 • Populierenhout
 • Kastanjehout
 • Lindehout
 • Esdoornhout
 • Naaldbomenhout

Deze soorten branden veel te snel waardoor houtgassen niet volledig de kans krijgen om te ontvlammen. Ook geven sommige van deze soorten een vervelende geur. Hout van naaldbomen brandt wel mooi, maar is minder geschikt vanwege de harsen die vrijkomen en het rookkanaal vervuilen. Behandeld hout is het meest ongeschikte hout. Behandeld hout veroorzaakt niet alleen aanslag in uw rookkanaal, er komen ook giftige gassen vrij.