Welk hout is geschikt als stookhout?

Zoveel soorten bomen, zoveel soorten hout. Maar niet elke boomsoort is even geschikt als stookhout. Dit leggen wij uit aan de hand van wat biologische feitjes. 

Een boom haalt met zijn wortels water en voedingsstoffen uit de grond. Denk daarbij aan stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium. Elke boomsoort zet de stoffen daarbij om tot organisch materiaal. Hierdoor heeft elke houtsoort zijn eigen samenstelling aan chemische stoffen en is er verschil in het calorisch vermogen en de manier waarop het hout brandt. Dit maakt sommige houtsoorten meer geschikt als stookhout dan andere soorten. 

Welk hout kun je het beste stoken?

De meest geschikte houtsoorten voor het stoken in een houtkachel zijn het hout van de berk, es, eik, els en het hout van fruitbomen. Wij zetten de brandeigenschappen van de houtsoorten hieronder kort op een rij.

Geschikt stookhout:

De volgorde in de opsomming van meest geschikte (inheemse) houtsoorten is: appel, haagbeuk, beuk, peer, eik, es, berk, plataan, noten, iep, hazelaar en els. Alle andere inheemse en uitheemse (tropische)! houtsoorten zijn minder of zelfs ongeschikt als stookhout in houtkachels.

Welk hout kun je beter niet stoken?

Ongeschikte boomsoorten om te stoken zijn:

Deze soorten branden veel te snel waardoor houtgassen niet volledig de kans krijgen om te ontvlammen. Ook geven sommige van deze soorten een vervelende geur. Hout van naaldbomen en tropisch hardhout brandt wel mooi, maar is niet geschikt vanwege de ongunstige verbrandings-eigenschappen en de uitstoot van sterk ruikende en prikkelende houtrook. Harsen in deze houtsoorten bevatten zuren die vrijkomen en een grote kans op overlastklachten geven. 

Behandeld hout (geverfd, geïmpregneerd, enz), verlijmd, gelaagd of geperst hout (multiplex/underlayment, MDF/HDF, spaanplaat, OSB, enz.) mogen niet worden gestookt omdat het te veel ongewenste uitstoot geeft en het in de categorie “afval” valt. Afval mag absoluut niet in houtkachels worden verbrand. De lijm van samengesteld hout bevat bovendien stikstofverbindingen. Deze komen bij verbranding vrij, geven veel oog- en luchtwegirritaties en worden in de schoorsteen omgezet in salpeterzuur dat de schoorsteen en het milieu aantast.

Gerelateerde berichten


Naar het kenniscentrum

Search