Reviews ABCAT® Houtrookfilter

Wat andere gebruikers zeggen over het ABCAT® Houtrookfilter

Een houtrookfilter toepassen op een houtkachel is voor vele houtstokers een nieuwe stap in het proces om op een verantwoorde manier hout te stoken. Gelukkig zijn al vele houtstokers u voor gegaan en hebben zij hun ervaring gedeeld met ons.

Wij zijn van mening dat tevreden kopers, de beste verkopers zijn. Het klinkt wat cliché, maar het is echt zo. We geloven absoluut in het toepassen van het houtrookfilter, maar we houden er niet van om uw met grote woorden en mooie superlatieven te overtuigen. We laten de houtstokers die ervaring hebben met het ABCAT® Houtrookfilter daarom graag het woord doen, dan mag u zelf oordelen.

4.2
Rated 4.2 out of 5
4.2 van 5 sterren (op basis van 17 reviews)
Uitstekend53%
Heel goed29%
Gemiddeld12%
Slecht0%
Verschrikkelijk6%

erg tevreden

Rated 5 out of 5
januari 20, 2019

Wij gebruiken de Abcat nu een paar maanden en zijn erg tevreden. In het verleden veel klachten gehad van achterburen over ‘stank’ sinds we dit filter hebben geïnstalleerd niet een keer meer een boze buur aan de deur gehad. Zaak is inderdaad wel om het filter regelmatig schoon te maken, doe je dit niet dan slaat de rook terug het huis in.

Jan

Niet zaligmakend

Rated 3 out of 5
november 18, 2018

Blokkeert toch aanzienlijk de 15cm afvoer van mijn Dru68cb. In eerste instantie werkte het bij mij niet goed. Rooklucht in de kamer. Als ik de AbCat in werkstand zet, is zichtbaar dat de doorstroming aanzienlijk wordt afgeremd. Ik dien de AbCat daarom na elke stookbeurt schoon te maken om de doorstroming zo goed mogelijk te houden. Door er subtiel mee om te gaan, begin ik er handigheid in te krijgen. Ik moet zorgen dat de luchttoevoer niet meer wordt dan dat de AbCat kan doorlaten, anders zal de rook andere wegen gaan zoeken om weg te komen, zoals de huiskamer. Als de kachel goed heet is, reduceer ik de luchttoevoer naar de normale stand. De doorvoer is dan redelijk en de temperatuur direct achter mijn kacheluitvoer zo’n 300gr. Ik ben 1x het dak op geklommen om te ervaren wat er op dat moment uit mijn schoorsteen kwam, omdat ik niets rondom mijn huis rook. Ik was verbaasd dat ik enkel een lichte geur van een nasmeulende BBQ rook, ondanks dat ik pallethout (droog, maar relatief meer hars) stookte.
De eenvoud van het apparaat spreekt mij erg aan, maar het functioneren blijkt niet geheel zaligmakend te zijn. Dat de kachel er beter door gaat branden gaat bij mij zeker niet op. Ik ben op dit moment (na een maand) nog niet overtuigd.

Paul

Antwoord van ABCAT® Houtrookfilter

Beste Paul,
Hartelijk bedankt voor deze review! Fijn dat de geur van uw kachel als gevolg van het stoken met een ABCAT zo sterk is verminderd.
Wat betreft het schoonmaken na iedere stookbeurt om de doorstroming zo goed mogelijk te houden: dit is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van stoken op pallets. Zoals u zelf al aangaf, bevatten pallets relatief meer hars, wat zorgt voor meer roetvorming waardoor het filter sneller vol is en de doorstroming beperkt wordt.
Zoals wij op deze website (op de pagina ‘Verantwoord stoken’) aangeven, raden wij aan om bijvoorbeeld beuken-, essen- of eikenhout te stoken. Dit verhoogt de kans op een betere doorstroming en het beter branden van de kachel aanzienlijk. Daarnaast moet voor het optimale gebruik van een ABCAT de trek oftewel de onderdruk in een warme schoorsteen minimaal 20 Pa bedragen.
Wij wensen u nog veel stookplezier!
Met vriendelijke groet,
Het team van ABCAT Houtrookfilter