Reviews

Lees hier de ervaringen en beoordelingen van de gebruikers

Wat andere gebruikers zeggen over de ABCAT® Houtrookfilter

Een houtrookfilter toepassen op een houtkachel is voor vele houtstokers een nieuwe stap in het proces om op een verantwoorde manier hout te stoken. Gelukkig zijn al vele houtstokers u voor gegaan en hebben zij hun ervaring gedeeld met ons.

ABCAT® Houtrookfilter houtkachel verwantwoord stoken

 

Wij zijn van mening dat tevreden kopers, de beste verkopers zijn. Het klinkt wat cliché, maar het is echt zo. We geloven absoluut in het toepassen van het houtrookfilter, maar we houden er niet van om uw met grote woorden en mooie superlatieven te overtuigen. We laten de houtstokers die ervaring hebben met het ABCAT® Houtrookfilter daarom graag het woord doen, dan mag u zelf oordelen.

Prima filter, jammer van de kleur

Rated 4 out of 5
10 maart 2021

Goed: de ABCAT lijkt goed te werken en neemt geur weg en is simpel te bedienen. Slecht: de kleur van filter. Helaas niet in het zwart/de kleur van mijn kachel te verkrijgen.

Danny Schutte

Antwoord van ABCAT® Houtrookfilter

Beste Danny Schutte, hartelijk bedankt voor uw reactie. Fijn dat het filter goed blijkt te werken. Wat betreft de kleur, we hebben geluisterd naar uw wensen (en die van andere stokers). Want het filter is sinds enige tijd ook in het zwart gelakt en met hittebestendig-gepoedercoate handgreep verkrijgbaar!

Goede oplossing, voldoet aan verwachtingen

Rated 5 out of 5
7 maart 2021

Sinds begin van dit jaar stook ik mijn Harrie Leenders Disk met de Abcat filter. En ik moet zeggen dat de filter aardig aan mijn verwachtingen voldoet. De kachel brandt nog steeds goed en merk geen verschil. Ben buiten wezen kijken en ik zie alleen een verschuiving van lucht.. ruik en zie niets.

Martin van Ginkel

Trek blokkade of rookgas filter?

Rated 1 out of 5
2 maart 2021

Na diverse beschrijvingen van de Abcat gelezen te hebben heb ik er zelf een aangeschaft. 150mm uitvoering met 2 verlopen van 125 naar 150. Rookgasafvoer is geheel 125 net als de aansluiting van de kachel. Hoewel ik al jaren volgens de Zwitserse methode stook met onbewerkt hout, vochtpercentage van max 15%, brandt mijn kachel aanmerkelijk beter zonder Abcat Zonder Abcat haal ik binnen10 min stoken makkelijk 300+gr C gemeten direct boven de aansluiting op de kachel. Met de Abcat geïnstalleerd haalde ik nog geen 200gr C! Het filter belemmerde de trek dusdanig dat ik nooit de “werkzame” temperatuur bereikte. Direct na het “inschakelen” van het filter zag ik telkens dat de vlammen getemperd werden. Met als gevolg dat er buiten duidelijk rook en (onaangename) geur waarneembaar waren, en dat het filter heel snel vol roet zat! Na diverse pogingen en kleine aanpassingen bleef het resultaat hetzelfde. Zonder filter kan ik met beduidend minder overlast stoken, en bij mist en/windstilte stook ik niet. Ook met een goed werkend filter kan men dat , m.i. beter niet doen. Het verhaal van de te verwaarlozen trek vermindering van de Abcat tov. de aanwezige minimale trek in een warme schoorsteen gaat voornamelijk op bij een gemetselde schoorsteen of een kanaal opgebouwd met keramische elementen. Indien meerdere dagen gestookt wordt vindt er warmte opslag plaats wat bij aansteken van de kachel direct voor trek zorgt. Ik heb dit alles terug gekoppeld naar de leverancier en die weer naar de ontwikkelaar. Tot op heden zonder bevredigend resultaat helaas. De Abcat heb ik inmiddels van de hand gedaan; voor mij een erg dure teleurstelling!

F. van der Horst

Antwoord van ABCAT® Houtrookfilter

Beste Frank van der Horst,

Wat vervelend dat u niet tevreden bent met uw ABCAT!

Wij hebben in verschillende emails, in overleg met de dealer en de fabrikant van de ABCAT, vragen gesteld om te achterhalen wat het probleem bij u veroorzaakt en wat voor u een bevredigende oplossing zou zijn. Helaas geeft u in uw emails geen antwoord op de gestelde vragen. Ons vermoeden is dat het probleem bij u veroorzaakt wordt door te weinig trek of een te groot (gestookt) vermogen van de kachel. Dit is een probleem in de basissituatie en staat los van de ABCAT, het wordt alleen (helaas) duidelijk door het gebruik van de ABCAT. Een gemetseld kanaal is overigens juist ongunstig voor de trek, een stuk gunstiger is een geïsoleerd RVS kanaal. Een geïsoleerd RVS raden wij daarom ook aan.

Er was in uw geval waarschijnlijk veel winst te behalen door anders te stoken, de ABCAT direct na het sluiten van de kacheldeur in te schakelen (zoals in de handleiding beschreven staat) of eventueel uw schoorsteen aan te passen. Helaas bleek dat u de ABCAT al had verkocht toen u contact zocht, waardoor u niet meer kon experimenteren met de door ons aangedragen oplossingen.

Deel uw ervaring