Reviews

Lees hier de ervaringen en beoordelingen van de gebruikers

Wat andere gebruikers zeggen over de ABCAT® Houtrookfilter

Een houtrookfilter toepassen op een houtkachel is voor vele houtstokers een nieuwe stap in het proces om op een verantwoorde manier hout te stoken. Gelukkig zijn al vele houtstokers u voor gegaan en hebben zij hun ervaring gedeeld met ons.

ABCAT® Houtrookfilter houtkachel verwantwoord stoken

 

Wij zijn van mening dat tevreden kopers, de beste verkopers zijn. Het klinkt wat cliché, maar het is echt zo. We geloven absoluut in het toepassen van het houtrookfilter, maar we houden er niet van om uw met grote woorden en mooie superlatieven te overtuigen. We laten de houtstokers die ervaring hebben met het ABCAT® Houtrookfilter daarom graag het woord doen, dan mag u zelf oordelen.

Fabel

16 april 2024

Het eenvoudig afspoelen van de Abcat filter en weer gebruiken is een fabel

Ik heb een Nestor Martinkachel met woodbox principe en moet elke dag de creosoot van het filter kloppen en daarna met perslucht schoonmaken…

Heb mooi droog hout..+/- 13 % verder brand de kachel goed maar ruik ik hem wel..Al is het minder.

Ad Roosendaal

Antwoord van ABCAT® Houtrookfilter

Naar aanleiding van deze review is er contact geweest met de heer Roosendaal. Uit het gesprek en de foto’s die hij later heeft toegestuurd hebben wij de conclusie getrokken dat de vervuiling in de ABCAT ontstaat doordat er stukken creosoot uit zijn gemetselde schoorsteenkanaal naar beneden vallen. Dit creosoot valt op de (hete) ABCAT die direct onder het gemetselde kanaal zit. Creosoot zet flink uit wanneer het heet wordt en is daarna moeilijk te verwijderen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van het probleem bij de heer Roosendaal.

Helaas is er voor deze situatie geen eenvoudige oplossing, omdat het kanaal het probleem veroorzaakt. De schoorsteen grondig laten vegen kan helpen, maar is slechts een korte termijn oplossing en zal er niet voor zorgen dat het probleem definitief opgelost wordt. Betere en blijvende oplossingen zijn het verplaatsen van de ABCAT naar het horizontale deel direct achter de kachel of het (laten) plaatsen van een nieuw RVS kanaal in het gemetselde kanaal.

Helaas hebben wij ondanks herhaalde pogingen geen reactie meer ontvangen en weten wij dus niet hoe dit is opgelost.

Ik ben er blij mee

10 oktober 2023

Ik heb even opnieuw mijn kachel moeten ontdekken. Ik heb een Nestor Martin met het woodbox principe. Het blijkt dat met filter ingeschakeld de lucht toevoer op maximaal moet. Ik haal soms de benodigde 350 graden maar meestal hangt de temperatuur op 290. Maar wat een fantastische beleving: heel veel blauwe vlammen dus volledige verbranding. Het hout ligt echt twee! keer zo lang. Buiten ruik ik soms niets, soms iets. Maar voor mijn gevoel iets van hooguit 30 procent van de intensiteit voordat ik met het filter stookte. En steeds vaker niets te ruiken. Ondanks dat het soms maar 290 graden wordt qua rookgastemperatuur reinigt het filter zichzelf prima. Ook een groot voordeel: voorheen lagen er roetvlokken op mijn auto en in de tuin, die zie ik niet meer. Ook de verbrandingskamer en de ruit zijn vrij van roet. Ik had dit ding jaren terug willen hebben. Zelf gelakt, na goed schuren met staalwol en zelf geplaatst. Voor de handige klusser is het eenvoudig te doen.

Ron

Werkt tot zo ver

3 augustus 2023

Afgelopen voorjaar heb ik de abcat aangeschaft en laten installeren. Nog voor de zomer heb ik mijn kachel nog een paar keer flink opgestookt en merkte ik dat het filter zijn werk deed. Er was geen rook (meer) te zien buiten. Alleen weet ik niet of de geur ook weggenomen is, maar ik rook niets in ieder geval. Goede aankoop geweest dus!

Evert-Jan Blijenberg

Deel uw ervaring

Zoek