Over het ABCAT® houtrookfilter

Wat is een ABCAT houtrookfilter?

De ABCAT (After Burning CATalyst) is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van houtgestookte kachels en ketels te verminderen. Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook. De ABCAT is een houtrookfilter in de vorm van een katalysator. En rekent af met onverbrande deeltjes in de houtkachel. Het filter wordt als kachelpijp direct op of achter de stookinstallatie van een kachel geplaatst.

De ABCAT werkt optimaal bij een kachel die voldoet aan de Ecodesign richtlijn (Europese wetgeving). Daarnaast is het van belang dat u op een verantwoorde manier stookt. Bekijk hier hoe u verantwoord kunt stoken. Het houtrookfilter is echter niet geschikt voor open haarden. Bekijk hier of uw kachel geschikt is voor een ABCAT®.

Katalysator

De ABCAT® bevat een edelmetaal katalysator en is in zijn geheel uit RVS vervaardigd. Het is op de markt het enige houtrookfilter in katalysatorvorm. Het systeem wordt geleverd voor veel voorkomende diameters van rookgaspijpen. En het filter is geschikt voor kachels en ketels met verschillende vermogens. De ABCAT® is daarnaast zeer robuust en de bediening en het onderhoud zijn verder zeer eenvoudig. Lees hier meer over het onderhoud van de ABCAT.

Welk filter past bij mijn kachel?

De ABCAT® is beschikbaar in meerdere lengtes en diameters. Het hangt van uw kachel en situatie af welk type het meest geschikt is voor u. De ABCAT is leverbaar in lengtes van 300, 500 of 1000 mm. Bekijk hier alle foto’s.

En het filter is verkrijgbaar in verschillende diameters. Het verschilt per kachel welke diameter geschikt is voor uw situatie. Daarnaast is het van belang dat de ABCAT® is afgestemd op het vermogen en de emissie van de kachel. In het onderstaande overzicht is het vermogen weergegeven per formaat van de ABCAT®.

Voor de ABCAT® is ook een afwaterend aansluitstuk verkrijgbaar (beschikbaar voor alle diameters). Hiermee kan de ABCAT® aangesloten worden op de kachel(pijp).

Werking van het filter

Het filter in de ABCAT® RVS bestaat uit een palladium katalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module. Deze module is als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen. Denk hierbij aan koolwaterstofverbindingen, die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen.

Een katalysator heeft temperatuur en (rest-)zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken. Met als doel om (fijn)stof vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrook temperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen zoals geurverbindingen is een temperatuur van 300 – 350°C vereist. De ABCAT® RVS wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

Benieuwd naar de werking van de ABCAT®? Bekijk dan onderstaande video!

Meer weten over de ABCAT®? Bekijk hier de veelgestelde vragen.