Hoe laat je hout drogen?

Droog hout is een van de pijlers om te kunnen stoken zonder overlast. Te nat hout belemmert een goede verbrandingstemperatuur en verhoogt daarmee de uitstoot van schadelijke gassen. Het perfecte vochtgehalte van stookhout ligt tussen de 12 en 15 procent. Om dit percentage te bereiken moet het hout, nadat het is gezaagd en gekloofd, voldoende lang in de juiste opstelling drogen. Dan is ook de kern van het houtblok droog genoeg om te kunnen stoken. Om zeker te weten dat uw hout voldoende droog is, moet u het vochtpercentage meten met een houtvochtmeter.

Hoe droogt mijn hout het beste?​

Hout droogt het beste wanneer lucht voldoende langs de houtblokken kan stromen. Zon verwarmt het hout waardoor vocht via houtvaten verdampt. Deze houtvaten lopen verticaal door de boom. Vocht verlaat het houtblok daarom via de gezaagde kopse kanten, daar waar de uiteinden van de houtvaten blootliggen. Lucht neemt dit vocht op en de zwaardere vochtige lucht zakt vervolgens naar beneden. Hier voert de wind het vochtige lucht af. Stapel houtblokken dan ook altijd minimaal 25-30 centimeter van de grond zodat vochtige lucht voldoende weg kan.  

Omdat vocht aan de kopse gezaagde kanten het hout verlaat, is het belangrijk om voldoende ruimte tussen opgestapelde rijen te laten. De lucht kan op deze manier nog goed tussen de rijen opgestapelde hout stromen en het vochtige lucht afvoeren.

Pas op voor de zon

Voorkom dat de kopse kanten van de houtblokken in de felle zon liggen. De houtvaten kunnen vernauwen of zichzelf sluiten doordat deze te hard drogen in de felle zon. Het vocht kan er vervolgens niet goed meer uit met een vertraagt droogproces als gevolg.