Bedienen ABCAT® houtrookfilter

Het bedienen van de ABCAT® is simpel

Het ABCAT® houtrookfilter is zeer gebruiksvriendelijk. Met een aantal simpele handelingen zorgt u dat het filter op de juiste manier z’n werk doet en het gewenste resultaat behaald. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u het filter op de juiste manier gebruikt.

Het opstarten van de kachel

Bij het opstarten van de kachel is het van belang dat u het filter in de bypass stand zet. Nadat u de kachel klaar heeft gemaakt om hem aan te steken kunt u het filter al in de actieve stand zetten. Dit doet u door het handvat een kwartslag te draaien. Zorg bij het opstarten ervoor dat u de Zwitsere aansteekmethode toepast en droog en schoon hout gebruikt.

Zowel bij het opstarten van de kachel als bij het stoken is het van belang om de luchttoevoeren zoveel mogelijk geopend laten. Het vuur en de ABCAT® hebben zuurstof nodig. De toevoer van onderlucht naar het vuur moet, indien mogelijk, zo veel mogelijk gesloten blijven. De ABCAT gebruikt voor de werking slechts 2 tot 3 Pascal schoorsteentrek.

Vanaf de start de ABCAT® inschakelen

Het filter kan al vanaf de start in werking worden gezet (actieve stand) en is al effectief vanaf 100 graden. Dit heeft als voordeel dat de katalysator sneller opwarmt, vanaf 100 graden wordt CO al gekraakt. De optimale minimale bedrijfstemperatuur van de ABCAT® ligt tussen de 300 en 350°C. Bij lagere temperaturen in de kachel werkt de ABCAT® als stoffilter maar worden er minder verbindingen katalytisch naverbrand. Bovendien kan de ABCAT® zichzelf dan niet goed schoonbranden.

Het bijvullen van de kachel

Wanneer u de kachel gaat bijvullen, dient de ABCAT wederom in de bypass stand gezet te worden. De weerstand valt hierdoor weg en houtrook gaat in de deze stand langs de module het kanaal door. En zo opent u zonder problemen de deur van de kachel om hout bij te vullen. Wanneer u de kachel heeft bijgevuld, zet u het filter weer in de actieve stand. Zo zorgt u ervoor dat de ABCAT de houtrook filtert.

De verschillende standen van de ABCAT®

De ABCAT® kan gedraaid worden met de handgreep. Eén zijkant van deze handgreep heeft een kuiltje. Met dit kuiltje kunnen de standen ‘uitname’ en ‘bypass’ uit elkaar worden gehouden.

Bypass: In deze stand staat de ABCAT® uit. Doe de kacheldeur alleen open wanneer de ABCAT® in deze stand staat. De bypass stand kan ook worden gebruikt wanneer er bij het opstarten van de kachel nog weinig trek is. Uitname: In deze stand kunt u de ABCAT® uitnemen voor reiniging.

Actief: In deze stand staat de ABCAT® aan. De ABCAT® wordt in de bypass stand gedraaid voordat de deur van de kachel wordt geopend. De ABCAT® wordt in de actieve stand gedraaid als de kacheldeur weer gesloten is. Wanneer, na het top-down aansteken, de kacheldeur is gesloten kunt u de ABCAT® direct in de actieve stand draaien.

 Bypass/ uitname stand  \  Actieve stand

Het gebruik van de ABCAT® in beeld

Aan de hand van de onderstaande video leggen wij uit hoe het filter bediend dient te worden.