Naast het gebruik van een houtrookfilter is het belangrijk om op de juiste manier te stoken. Hierdoor kan veel overlast voorkomen worden. Hieronder volgen een aantal tips over het aansteken van de kachel, de juiste brandstof, hoe u kunt checken of de verbranding goed verloopt, wanneer u beter niet kunt stoken en de eisen waaraan een goede kachel voldoet.
1) Steek de kachel aan via de Zwitserse methode
Stapel voor het aansteken van de kachel het hout op volgens de Zwitserse aansteekmethode: de grote blokken hout horen onderaan de stapel, het kleine hout juist bovenaan de stapel. Het aansteekblokje wordt vervolgens bovenop de stapel gelegd.
Wanneer het hout van bovenaf aangestoken wordt, krijgen het hout en de verbrandingskamer de kans om langzamerhand op te warmen. Hout verbrandt namelijk optimaal, geleidelijk en het schoonst wanneer het op een hoge temperatuur verbrandt. Zorg er dus voor dat de kacheldeur zo kort mogelijk openstaat bij het bijvullen van hout, hierdoor wordt de warmte zoveel mogelijk binnen de kachel gehouden.
Bekijk hieronder de video om te zien hoe u op een verantwoorde manier de kachel kunt aansteken.
2) Gebruik de juiste brandstof
Vermijd altijd het gebruik van spaanplaat of hout dat geverfd of geïmpregneerd is. Bij de verbranding hiervan komen giftige stoffen vrij. Stook verder ook geen papier of karton, maar gebruik bijvoorbeeld beuken-, essen- of eikenhout.
3) Gebruik droog hout
Vocht in hout zorgt voor veel rook tijdens de verbranding, daarom is het belangrijk dat het hout voldoende gedroogd is. Zo moet het hout gedurende een periode van ongeveer twee jaar overdekt buiten in de wind drogen. Na twee jaar zal er ongeveer nog 15% vocht in het hout zitten, dit is droog genoeg om rookoverlast te voorkomen.
Het vocht in het hout kan gemeten worden met een vochtmeter die u in het hout kunt steken. Bekijk hieronder de video om te zien hoe u op het vochtgehalte van een stuk hout kunt meten.
4) Controleer of u goed stookt
Wanneer u goed stookt, heeft het vuur gelijkmatige gele vlammen en komt er vrijwel geen zichtbare rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook duiden echter op een onvolledige verbranding. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor genoeg luchtaanvoer.
Zet de luchttoevoer in de kachel altijd helemaal open, dit zorgt voor een betere verbranding en minder uitstoot van schadelijke stoffen.
5) Vermijd stoken bij windstil of mistig weer
Bij windstil of mistig weer blijft rook lang hangen en kan er plaatselijk rookoverlast ontstaan. Het is daarom verstandig om tijdens deze situaties niet te stoken.
6) Controleer het rookkanaal
Controle van het rookkanaal is belangrijk. Door jaarlijks (of bij veelvuldig gebruik 2 keer per jaar) het rookkanaal te controleren en de schoorsteen te laten vegen, kunt u namelijk onnodige uitstoot en het ontstaan van een schoorsteenbrand voorkomen.
7) Stook met een goede kachel
Om overlast van houtrook te voorkomen is een goede kachel essentieel. Deze dient te voldoen aan de Ecodesign richtlijn (Europese wetgeving). De uitstoot van oudere toestellen en openhaarden zonder glasraam (de ABCAT® is niet geschikt voor openhaarden) bedraagt een veelvoud van moderne haarden en kachels die voldoen aan de Ecodesign richtlijn.
erg tevreden
januari 20, 2019
Wij gebruiken de Abcat nu een paar maanden en zijn erg tevreden. In het verleden veel klachten gehad van achterburen over ‘stank’ sinds we dit filter hebben geïnstalleerd niet een keer meer een boze buur aan de deur gehad. Zaak is inderdaad wel om het filter regelmatig schoon te maken, doe je dit niet dan slaat de rook terug het huis in.
—Jan
Niet zaligmakend
november 18, 2018
Blokkeert toch aanzienlijk de 15cm afvoer van mijn Dru68cb. In eerste instantie werkte het bij mij niet goed. Rooklucht in de kamer. Als ik de AbCat in werkstand zet, is zichtbaar dat de doorstroming aanzienlijk wordt afgeremd. Ik dien de AbCat daarom na elke stookbeurt schoon te maken om de doorstroming zo goed mogelijk te houden. Door er subtiel mee om te gaan, begin ik er handigheid in te krijgen. Ik moet zorgen dat de luchttoevoer niet meer wordt dan dat de AbCat kan doorlaten, anders zal de rook andere wegen gaan zoeken om weg te komen, zoals de huiskamer. Als de kachel goed heet is, reduceer ik de luchttoevoer naar de normale stand. De doorvoer is dan redelijk en de temperatuur direct achter mijn kacheluitvoer zo’n 300gr. Ik ben 1x het dak op geklommen om te ervaren wat er op dat moment uit mijn schoorsteen kwam, omdat ik niets rondom mijn huis rook. Ik was verbaasd dat ik enkel een lichte geur van een nasmeulende BBQ rook, ondanks dat ik pallethout (droog, maar relatief meer hars) stookte. De eenvoud van het apparaat spreekt mij erg aan, maar het functioneren blijkt niet geheel zaligmakend te zijn. Dat de kachel er beter door gaat branden gaat bij mij zeker niet op. Ik ben op dit moment (na een maand) nog niet overtuigd.
—Paul
Response from ABCAT® Houtrookfilter
Beste Paul, Hartelijk bedankt voor deze review! Fijn dat de geur van uw kachel als gevolg van het stoken met een ABCAT zo sterk is verminderd. Wat betreft het schoonmaken na iedere stookbeurt om de doorstroming zo goed mogelijk te houden: dit is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van stoken op pallets. Zoals u zelf al aangaf, bevatten pallets relatief meer hars, wat zorgt voor meer roetvorming waardoor het filter sneller vol is en de doorstroming beperkt wordt. Zoals wij op deze website (op de pagina ‘Verantwoord stoken’) aangeven, raden wij aan om bijvoorbeeld beuken-, essen- of eikenhout te stoken. Dit verhoogt de kans op een betere doorstroming en het beter branden van de kachel aanzienlijk. Daarnaast moet voor het optimale gebruik van een ABCAT de trek oftewel de onderdruk in een warme schoorsteen minimaal 20 Pa bedragen. Wij wensen u nog veel stookplezier! Met vriendelijke groet, Het team van ABCAT Houtrookfilter
Erg blij met de ABCAT
mei 15, 2018
We hebben van Have een ABCAT en zijn er erg blij mee. De kachel is mooier gaan branden en de roetuitstoot uit de schoorsteen is sterk verminderd. In het begin was er wat roetlucht in de kamer, maar dat is gelukkig verdwenen.
—Nieuwland
Deel uw ervaring met de ABCAT®
Heeft u een ABCAT aangeschaft? We horen graag uw ervaring!